top of page

Torrsättningen

Den 12 Juni var det dags. Jag och min pappa kom ner till hamnen på eftermiddagen. Sabben stånkade igång och vi kom till kajen där båten skulle lyftas. Alla vantskruv lossades och masten lyftes av båten. Båtlyftet var inte heller några problem och kranbilens våg visade att båten vägde 7400 kg så arbetet med att lätta henne hade gett resultat. Vägen från hamnen upp till stora vägen är snårig och trång. Emilies bredd lämnade ingen plats åt något annat på vägen när vi långsamt körde hem henne.

Inför torrsättningen hade min pappa gjort iordning fem stora stockar som kölen skulle vila mot.

Emilie är äntligen på plats. Här ska hon stå dom närmaste två...tre... eller hur många år det nu blir! Planen är nu att först och främst byta akterstäven. Till följd av det kommer även ett antal bord behöva bytas och en del knän. I samband med bytet av översta bordgången kommer balkvägaren att bytas samt eventuellt dåliga spanttoppar. All inredning kommer rivas ur liksom däcket och överbyggnaden. Den befintliga överbyggnaden kommer sänkas från drygt 60 cm hög till ca 40 cm hög.

Emilies skrov kläs med byggplast från vattenlinjen och ner för att skydda skrovet från torra vindar som torkar ut skrovet. Hela sommaren kommer jag vattna under båten för att behålla ett fuktigt klimat.

bottom of page