top of page

Hon är byggd 1903...

Ja, som rubriken lyder. Emilie är byggd år 1903...första gången, men som ni säkert märker så är renoveringar av den här typen såpass omfattande att mycket lite återstår från tiden då hon byggdes. Under 70-talet var en stor del av skrovet slut och hon renoverades på Moen i Risør Norge. Under renoveringen byttes bland annat en betydande del av bordläggningen samt spanten midskepps. Och efter min renovering kommer hon i stort sett vara ny från översta bordgången och uppåt. Att Emilie är från 1903 är således inte helt sant, ett fåtal spant och några bord hänger med än och inte minst båtens själ! Trots att min renovering av Emilie också innebär att en del av originalbåten byts ut så har jag en känsla av att Emilie har efterlängtat denna omsorgen. Ofta talas det i träbåtskretsar om att se gamla vrak återfå sin en gång förlorade styrka och sjövärdighet, detta kan knappast uppnås om man låter bli att byta ut dåligt trä!

Och denna uppdateringen håller temat, utbyte av dåligt trä. Under den senaste tiden har däcksbalkar, karvlar, knän och skarndäck stått på agendan. De två sista däcksbalkarna för om masten har tillslut kommit på plats och likaså karlarna som utgör fundamentet till det däckshus som ska stå på fördäcket. Det är tänkt att bli ett ganska lågt däckshus med en liten lucka där man kan lägga ner t.ex segel.

Fundamentet för däckshuset i fören.

Vinklad skarv klarar av drifter i form av drag utan att de sammanskarvade styckena går isär.

Botten har oljats utvändigt fem gånger med linolja och balsamterpentin.

Jag har ägnat en del tankar åt infästningen för klyvarbommen och eftersom de två balkarna längst fram i fören kommer belastas mest har jag valt att förstärka alla infästningarna med knän i krumväxt ek.

Dags för skarndäck, alltså den delen av däcket som ligger som en ram runtom hela däcket. Skarndäcket är format efter båtens form och tillverkat i ek till skillnad från resten av däcket som är lagt nästintill längsgående och tillverkat i furu.

Mallarna till skarndäcket läggs ut på de grova ekstyckena.

Totalt 24 bitar!

Hyvlade och klara för inpassning!

bottom of page